Hull Vane B.V. maakt vol trots bekend dat de Hull Vane afgelopen week de tweede plaats heeft verworven in de verkiezing voor de ‘Vernufteling Award’, de jaarlijkse prijs voor de meest inventieve uitvinding. Op de foto ziet u de bedenker van de Hull Vane, Piet van Oossanen uitleg geven over de werking van de Hull Vane.

De jury complimenteerde Van Oossanen met het ontwerp van de Hull Vane omdat de aanzienlijke brandstofbesparing een duurzaam antwoord geeft op de groeiende behoefte aan energie-besparing in de maritieme sector. Piet van Oossanen kreeg bijzondere lof voor zijn doorzettingsvermogen in het doorontwikkelen van de Hull Vane in de afgelopen 12 jaar tot een verkoopbaar product. Men vond het ook van groot belang dat de Hull Vane goed exporteerbaar is en al is toegepast op diverse scheeptypen met bewezen resultaten.

De winnende uitvinding was een verticale broeikas-facade voor gebouwen, waarin verse groenten en frisse lucht geproduceerd kunnen worden. De verkozen ‘Ingenieur van het jaar’, Allard van Hoeken, werkt aan een betaalbare getijdenstroomgenerator. Hiermee werden alle top-posities in de ‘Dag van de Ingenieur’ verkiezing ingenomen door een milieuvriendelijke technologie.

De Hull Vane is een brandstof besparende vleugel onder de achtersteven van een schip, waardoor minder weerstand wordt gecreëerd. Afhankelijk van de lengte en snelheid van het schip kan de Hull Vane een brandstofbesparing opleveren van 5 tot 20 procent. Geschikte scheepstypes zijn o.a. ferries, bevoorradingsschepen, superjachten, kustwachtschepen en marineschepen. Het Hull Vane concept is uitgevonden door Piet van Oossanen en sindsdien doorontwikkeld. In 2014 is het door Van Oossanen Naval Architects wereldwijd gepatenteerd in de markt gezet.

De ‘Vernufteling’ wordt jaarlijks toegekend aan een ingenieursbedrijf met het meest vindingrijke project door KIVI, het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs. De prijs werd uitgereikt op de ‘Dag van de Ingenieur’ op 18 maart 2015.